Review date June 1st 2013
Update Jan 2018

 

Akerne Orchids

 

Akerne Orchids
Laarsebeekdreef 4
B-2900 Schoten
Belgium

Tel: +32 3 651 40 36
Mail:info@akerne-orchids.com
www.akerne-orchids.com/

 

Akerne Orchids is a family owned business, run by the owners.
The business started in 1971 as a hobby, with the purchase of the first plant : Cattleya labiata 'mossiae'. This plant is still growing happily in the private collection where it enjoys a bit of a special status.
Akerne Orchids (Akerne being the Celtic name for 'Ekeren' the village where the hobby originally started) is the only Belgian nursery highly specialising in botanical orchids.

Today Akerne Orchids has :

Over the years the Belgian nursery has acquired a solid international reputation and won many medals and prizes for the quality of its orchids and their presentation.

The 700 m² glasshouse is divided into three sections:

Right from the start a strong selection takes place, weak growers being discarded as only the strong growing orchids will in due course go to the amateur. This is of course only one of the advantages of controlling the whole production line from the seedpod on the motherplant to the flowering size plants in the sales area.

All our orchids are grown in either clay or plastic pots, baskets or mounted on cork slabs and are watered exclusively with the best flemish rainwater to which we add a well balanced fertiliser. This fertiliser is a product of Akerne Orchids.

For many years we have shipped our orchids all over the world. So for those of you who cannot visit our nursery in person, we heartily recommend our mail order service.

Not translated yet:

Review

Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni hield Akerne orchids haar jaarlijkse open dagen. Een mooie gelegenheid om hen eens te bezoeken en  een goede review te schrijven.
Voor dat we vertrokken hadden we even op google streetview gekeken waar we heen moesten, en dat bleek dankzij onze TomTom geen overbodige luxe, want Akerne is moeilijk te vinden met een TomTom (zie de note hieronder).

 

Akerne beschikt niet over een eigen parkeerplaats, maar in de straat zelf is voldoende parkeergelegenheid.

   

We waren prettig verrast door de mooie entree. Leverde ook gelijk weer een leuke foto op.

   


We werden hartelijk welkom geheten, kregen een entreekaartje (entree was gratis) en een pen overhandigd. Uiteraard als eerste even de kassen ingelopen. De eerste indruk was gelijk al positief. Alles zag er even goed en gezond uit.


Maar na een lange rit van Rotterdam naar Schoten waren we wel toe aan een bak koffie, en een stuk Limburgse vlaai ging er ook wel in. Als nuchtere Hollanders wilden we de koffie en vlaai betalen, maar daar kwam niets van in. “Vandaag is de dag van de klanten en wordt er niet betaald” was het commentaar van onze vriendelijke gastheer. Belgische vriendelijkheid vierde hoogtij, dat bleek maar weer.

Na de koffie uiteraard de kassen weer in voor een uitgebreidere blik. We waren echt verrast door de zeer grote verscheidenheid van vaak zeer bijzondere orchideeën. Het viel ons echt op dat Akerne een totaal andere collectie heeft dan we van de diverse kwekers in Nederland gewend zijn.
De kassen zagen er goed en verzorgt uit.

Uiteraard even een gesprek aangeknoopt met de eigenaar Dirk Bruyninckx. Dirk heeft jaren in de chemische industrie gewerkt, en dat is te merken aan zijn zeer grote kennis van zaken. Hij weet zeer boeiend te vertellen over bijvoorbeeld orchideeënvoeding en welke stoffen er allemaal in horen te zitten en in welke verhoudingen. Dat uitgerekend hij komt met een zeer goed product als zijn Rain-Mix (wat we trouwens zeer kunnen aanraden) mag dan ook geen verrassing heten.
Maar ook de orchideeënverzorging zelf doet hij net weer anders dan anderen. Hij geeft zijn orchideeën water alsof het een fikse regenbui is, gewoon de planten compleet nat laten worden zodat ze niet alleen water via de wortels, maar ook via de bladeren op kunnen nemen.
Nu weten de meeste orchideeënliefhebbers wel dat water in de bladoksels okselrot veroorzaken en zijn daarom zeer voorzichtig met sproeien en beperken zich meestal alleen dompelen. Dirk zegt echter dat okselrot veroorzaakt word door opgehoopt vuil en bacteriën op de bladeren. Als er dan een keer water op de bladeren stroomt dat van het blad af en neemt het vuil en bacteriën mee en verzamelt zich in de bladoksels wat op zijn beurt weer okselrot veroorzaakt. De oorzaak van okselrot is volgens Dirk dus niet het water, maar vervuilde bladeren.
Nu zijn er natuurlijk veel kwekers die de gehele plant sproeien, maar dan gebruiken ze veelal flinke ventilatoren om de planten weer droog te blazen. Bij Akerne zal je echter tevergeefs zoeken naar ventilatoren, die heeft hij namelijk niet. Hij zorgt simpelweg dat bij elke sproeibeurt de bladeren volledig schoongespoeld worden.


Wat je ook van zijn theorie denkt, zijn kassen bewijzen dat hij zeer zeker een punt heeft. Alle planten zien er echt perfect uit. Zeker als je bedenkt dat hij geen planten koopt, maar alles zelf opkweekt van zaailingen en scheuringen van zijn eigen collectie die hij al jaren in zijn bezit heeft. Mede hierdoor heeft hij zelden last van plagen en ziekten. Slechts bij zeer hoge uitzondering schaft hij nieuwe planten aan.
Wat bij Akerne opvalt, is dat hij niet alleen orchideeën verkoopt, maar verder alles wat je voor je orchideeën nodig hebt, zowel in de kas zelf als via de web shop. Meerdere formaten staande en hangende potten, pootmateriaal als bark in verschillende samenstellingen, spagnum, en zelf meerdere kleuren naamkaartjes. De naamkaartjes staan echter niet op de web shop, maar we hebben hem verzocht hier verandering in te brengen. Tot die tijd is een mailtje waarschijnlijk al voldoende om ze toch te kunnen bestellen.

En een enorme aanrader is Akerne zijn Rain-Mix. Die is alom geroemd. Onlangs heeft hij ook nog eens zijn formule voor zijn Rain-Mix verbeterd. En we kunnen uit eigen ervaring bevestigen dat dit terecht een enorme aanrader is.
Elke orchideeën liefhebber kent dat wel. Een ruime hoeveelheid verschillende voedingsmengels voor de verschillende groeifasen van de Orchidee. En vaak zelfs hele roosters wanneer je welke voeding moet geven. Voorheen was je verplicht meerdere voedingsmengels op voorraad te hebben voor elke groeifase van je orchideeën. Elke orc.
Je kan met Rain-Mix echter met een gerust hart je kast met potjes en flesjes voor elke groeifase leegruimen en er een goede pot Rain-Mix voor in de plaats zetten. Rain-Mix is een mengsel voor elke groei en bloei fase en maakt echt alle andere mensels volledig overbodig. Je zal verbaasd zijn over de zeer goede resultaten. Dit nog los van het gebruiksgemak.

Orchideeën liefhebber MissOrchidGirl heeft een leuk filmpje met haar ervaringen op youtube gezet.
De enige fout die ze volgens Dirk maakt is dat ze eerst een concentraat maakt en dat later verdunt als ze de orchideeën water geeft. Dat schijnt slecht te zijn voor de werkzame voedingsstoffen.

Conclusion

Akerne heeft een matige beoordeling gekregen qua bereikbaarheid. Dit komt echter niet op het conto van Akerne zelf, zie ook de note.
Akerne kweekt zelf zijn planten vanaf zaailingen of scheuringen van zijn eigen planten en schaft zelden nieuwe planten aan. De kans op ziekten en plagen is dan ook zeer gering.

 

Note


Bedrijfsnaamborden aan de weg (voor Akerne is dat de Elshoutbaan) worden door de Belgische overheid sinds enige tijd niet meer toegestaan tenzij je een bedrijf bent met meer dan 100 werknemers. Het bord wat in het verleden langs de weg gestaan heeft is dan ook net als alle soortgelijke borden in België door de overheid weggehaald.
Daar komt echter nog een probleem bij dat er in de kaarten van TomTom een fout zit en een route naar de Laarsebeekdreef 4 niet mogelijk is. Tot moment van schrijven is TomTom nog niet van plan deze fout te herstellen. Zeer veel navigatie systemen gebruiken de kaarten van TomTom en hebben hier dus last van.
Je kunt dit probleem omzeilen door de lengte en breedtegraad in je navigatie invoeren. Als je "+51° 17' 11.33", +4° 30' 11.87" invult, kom je op T-splitsing van de Elshoutbaan en de Laarsebeekdreef. Je kunt ook Elshoutbaan 30 invoeren, dan ben je een kleine 50 meter bij die T-splitsing verwijderd. Laat je niet verrassen door het bord verboden in te rijden, want dat geldt niet voor bestemmingsverkeer.
Navigatie van onder andere Google en Sygic rijden overigens probleemloos naar Akerne.

 

See also the pictures page

 


End score

Quality Orchids Very good
Impression greenhouse Good
Impression website Good
Orchid species Many kinds of botanic and Hybrid orchids
Price Good
Sellingpoint Webshop, Shop (openinghours, see website)
Payment Cash, Pin
Accessibility Moderate (see note)
Parkingspace Moderate