Autobiografie Bert van Zuylen.

 

Jubileum

Vandaag 13 december 2014 is het precies 25 jaar geleden dat ik voor het eerst naar ’t Klooster in Waalre reed. Niet zo hard, want ik wist niet wat me te wachten zou staan en ik kende de weg nog niet zo goed. Een paar dagen eerder had ik een brief gekregen van een zestal heren die een nieuwe orchideeenvereniging wilden oprichten. Uiteraard had ik toen geen enkel idee van wat ik in de komend jaren zou gaan meemaken. En ook niet dat het zo ingrijpend zou zijn. De club kreeg de naam Kring Eindhoven 1990. De eerste bijeenkomsten verliepen niet bepaald rimpelloos, maar gaandeweg kwam er steeds meer stuctuur in de vereniging. De bijeenkomsten werden steeds gezelliger, er kwam een echt Kringblad, en ik leerde steeds meer. Niet alleen over de orchideeen, maar ook over de andere hobbies van de verschillende leden. Het was een wonderlijk, gevarieerd, maar vooral prettig gezelschap.

Nu zijn we 25 jaar verder en hoewel Orchideeën Verenging Brabant Zuid Oost maar een kleine vereniging is: het is er nog steeds heel gezellig. Bovendien hebben we een flink aantal leden met hele mooie collecties, en ze zijn niet te beroerd om uitleg te geven over hun manier van kweken. De tentoonstellingen die we organiseren zijn van een hoog niveau, en er komt veel publiek op af. Het succes van de Ruilbeurs is wisselend, er zouden best wat meer bezoekers mogen komen. Want het aanbod van planten is bijna elke keer overweldigend.

Langzaamaan groeide ik in de vereniging. Ik ben nu in staat om mijn aangeschafte orchideeen niet meteen dood te laten gaan. In de loop der jaren heb ik een leuke boekenverzameling opgebouwd, en van de Boekenbeurs heb ik echt elke dag veel plezier. Maar er is meer. De voorliefde voor orchideeen delen we allemaal. Maar in de loop van de jaren bouw je hechte vriendschappen op. Je deelt lief en leed met elkaar, en op die manier wordt een simpele club meer als alleen maar een simpele club.

Daarom wil ik vanaf deze plaats alle leden en oudleden heel hartelijk danken voor al het plezier dat ze me bezorgd hebben in die 25 jaren. En uiteraard wil ik ze allemaal van harte feliciteren met het 25 jarige jubileum. Laten we hopen dat we nog veel jaren samen van onze hobby kunnen genieten.

Dan iets totaal anders” zei hij lachend.

Begin 2010 kon ik melden dat ik al meer dan 1,5 miljoen pagina’s had verzameld in mijn digitale bibliotheek. Afgelopen week heeft mijn digitale bibliotheek het dubbele aantal bereikt, op de extra harde schijf staan nu meer dan 3 miljoen digitale pagina’s. Het overgrote deel bestaat uit boeken en tijdschriften, maar er staan ook veel losse artikelen op. Bijna alles gaat over planten, en de orchideeen nemen daarbij een flink deel voor hun rekening. Omdat het allemaal zo “groot is gegroeid” moest ik de bibliotheek een paar keer opnieuw indelen. Ook de Excel-bestanden moesten opgedeeld worden, want ze werden te groot om makkelijk mee te kunnen werken. Een overzichtje van die Excel-bestanden ziet er zo uit:

1480 – 1799   468 stuks
1800 – 1840   615 stuks
1841 – 1880   739 stuks
1881 – 1899   477 stuks
1900 – 1919   694 stuks
1920 -  1949   406 stuks
1950 -  1999   691 stuks
2000 – 2005   668 stuks
2006 – 2015  1404 stuks

Orchideeen Zuid Amerika         916 stuks
Orchideeen Noord Amerika     273 stuks
Orchideeen Afrika                        159 stuks
Orchideeen Europa                      543 stuks
Orchideeen Azie                            615 stuks
Orchideeen Australie                   151 stuks  
Orchideeen Rest                           1004 stuks

Tijdschriften gestart voor 1900   1444 stuks
Tijdschriften gestart na 1900         669 stuks
Tijdschriften gestart na 1950         380 stuks
Kringbladen                                        2371 stuks

Rapid Color Guides     429 stuks
El libro rojo de las plantas endémicas del Perú   165 stuks
Dieren    239 stuks

Wat zit er zoal in mijn bibliotheek?

Wel, vanalles wat ik interessant genoeg vind om te downloaden. Van complete boeken tot artikeltjes van 1 pagina. Van sommige landen heb ik complete flora’s, er zitten Red Lists bij, en files met allemaal kleurenfoto’s. Er zitten hele simpele Kringbladen bij, maar ook boeken van duizenden pagina’s. Het oudste boek stamt uit 1480, en bestaat uit voor mij onleesbare tekst. Maar er zijn ook files met prachtige tekeningen. En de nieuwste boeken moet zelfs nog uitgegeven worden. Ik kan vanalles gaan lezen over orchideeen, vleesetende planten, cactussen, bloembollen, maar ook over onkruiden, kruiden of geneeskrachtige planten. Een boek over de orchideeen van Roemenie? Geen probleem. Een boek over de voedselplanten van Papua Nieuw Guinea? Geen probleem. Een geillustreerde Flora van Texas? Aanwezig. Proefschriften over planten? Er zitten er meer dan 300 in de bibliotheek. Boeken over genetica, bemesting, zaden, vruchten, plantencellen, invasieve planten? Allemaal aanwezig. Wilt u weten wat er 100 jaar geleden in een orchideeencatalogus werd aangeboden? Kom maar kijken. Interesse in de orchideeen van Peru, Panama, Costa Rica, Zuid Afrika, Australie, China, Europa, Pleurotallis, Epidendrum, Bulbophyllum? U bent welkom. Intereresse in CITES, bescherming, in vitro cultuur? Allemaal aanwezig. Een lange lijst met allemaal geurende orchideeen? Aanwezig. Gaat u op orchideeentocht in Nepal, of naar Komi in het noorden van Rusland, de bibliotheek heeft boeken over hun orchideeen. Interesse in de namen van planten? Of wilt u meer weten over de bedreigde boomsoorten van de wereld? Kom maar eens langs.

Frustraties? Jazeker! Er zijn bepaalde sites waar je alleen als wetenschapper kunt registreren. Bij sommigen is me dat gelukt, maar bij een aantal ook niet. Nog erger: sommige sites vragen veel geld voor het downloaden van een artikel. Gelukkig helpt creatief zoeken, en dat leer je vanzelf.

Omdat de mijlpaal van 3.000.000 pagina’s (dat is een stapel papier van 360 meter) is bereikt heb ik besloten om mijn digitale bibliotheek een naam te geven. Een Latijnse naam, dat hoort bij een bibliotheek van zo’n omvang. Met dank aan Gab, Inge en Herman. Vanaf nu heet mijn bibliotheek:

Bibliotheca botanica digitala Huberti Columnarum

Wie meer informatie wil over het verzamelen van pdf’s mag me mailen of bellen. Dan maken we een afspraak en krijgt u te zien dat er heel veel gratis te vinden is.
Want alles wat ik download is gratis, en meestal is het nog legaal ook.

mvg,
Bert van Zuijlen