Dop- en Schildluizen

 
Deze insecten behoren net als de wolluis en groene luis, cicaden en witte vlieg tot de familie van de luizen. De schade die ontstaat bij aantasting is bijna identiek aan de schade die de wolluis aanricht. Ze zuigen ook plantensappen uit de cel tot deze leeg is en vullen deze weer met voor de plant giftig speeksel. Deze vrouwelijke dieren kunnen zich echter niet verplaatsen en verschuilen zich onder de dop of het schild en zitten onbeweeglijk met hun zuigsnuit vastgezogen aan de plant. De mannetjes zijn wit en smal en bevinden zich vaak in groepjes onder het blad.

Er bestaan tientallen verschillende soorten dop en schildluizen. Enkele bekende schildluis soorten zijn Diaspis boisduvalli Aspidiodtus nerii.

De lastige soorten dopluis zijn de Dynaspidiotus brittanicus, de platte dopluis Coccus hesperidum, de halve bol-/dopluis is de Sassetia coffeae en de Woldopluis is de Pulvinaria hydrangeae.

Onder het schild produceren de vrouwtjes meer dan 1000 eieren. De larven hebben wel poten en kruipen onder het schild vandaan en zoeken een vaste plaats om zich te voeden en blijven daar.

 


Mannetjes zijn langwerpig en wit, leven zeer kort en komen met meerdere samen voor. Schildluizen bereiken slechts enkele mm in grootte. Vaak ontstaat er onder en rondom hen een bleke of anders gekleurde vlek in het plantenweefsel. Er zijn vele tientallen soorten bekend op orchideeën.

 


Dopluizen zijn meestal iets groter dan schildluizen en donkerder van kleur. De volwassen exemplaren bezitten een bol schild (bruin of geel met donkere vlekken).

 

Enkele tips die u kunnen helpen plagen te voorkomen of in de hand te houden.

 

Bestrijding

De bestrijding van deze insecten is niet eenvoudig. Behandeling met zeepsop en spiritus of algemeen verkrijgbare spuitbussen is weinig effectief.

Gebruik:
- Actellic
- Undeen
- Admire/ Envidor en Pirimor
- Decis en Provado (systemisch middel)

Behandeling om de 2 weken herhalen