Emma Mos Zij is ruim 20 jaar lid geweest van onze vereniging. Via deze weg wensen wij haar man Henk en haar familie heel veel sterkte. |
22 April 2019
Helaas zijn er niet genoeg aanmeldingen om de busreis door te laten gaan.
Uiteraard zijn er wel veel leden die op eigen gelegenheid naar Orchillim gaan.
Na Orchillim 2015 is het een tijdje stil geweest rond deze prachtige orchideeënshow. Maar dit jaar wordt hij weer georganiseerd. En geloof me, als Orchideeënliefhebber mag je Orchillim echt niet missen. Veel van onze leden springen elke keer weer in de auto richting Heusden.
Bewonder de pracht van orchideeën in het prachtige kader van de ZLDR Luchtfabriek, Heusden-Zolder.
Na 4 succesvolle edities organiseert regio Limburg van de Orchideeën Vereniging Vlaanderen vzw in samenwerking met nationale en internationale verenigingen en exposant-verkopers opnieuw een grootse Internationale Orchideeënshow, ORCHILIM 2019 in de ZLDR Luchtfabriek, Heusden-Zolder.
Op deze tentoonstelling zullen naast vele juweeltjes uit de regenwouden van Azië de nevelwouden van Zuid-Amerika en de tropische oerwouden van Afrika ook heel wat grootbloemige en veelkleurige species en hybriden te zien zijn. Nationale en internationale exposant-verkopers zullen zowel zeldzame species als de laatste nieuwe hybriden te koop aanbieden.
ORCHILIM 2019 wordt een fantastisch evenement voor zowel orchideeën hobbyisten als voor het brede publiek. Liefhebbers van orchideeën en andere bloemen, reserveer alvast deze weergaloze manifestatie in uw agenda.
Er is een imposante lijst met handelaren die weer bijzondere planten te koop aanbieden.
12 mei 2018
12 januari 2018 was het exact 50 jaar geleden dat de Orchideeënkring groot Rotterdam opgericht werd.
Naar aanleiding van ons 50-jarig jubileum op 12 januari 2018 heeft het bestuur besloten tot een jubileum reis naar Orchideen Lucke, een Duitse kweker afgesloten met een diner op 12 mei 2018.
Zaterdag 12 mei 2018 worden jullie tussen 08:30 en 09:00 verwacht op het parkeerterrein van Hotel van der Valk te Ridderkerk.
Om 09:00 zal de bus vertrekken naar Orchideen Lucke in Neukirchen-Vluyn alwaar we verwachten rond 11:30 aan te komen. Onderweg zal bekeken worden of het noodzakelijk is om een korte plaspauze in te lassen.
Bij Orchideen Lucke (www.orchideen-lucke.de) zullen we koffie/thee met feestelijk gebak nuttigen. Na de koffie krijgen jullie tot uiterlijk 15:00 de tijd om je te vergapen aan de weelde van de orchideeën van het bedrijf en natuurlijk inkopen te doen.
Om uiterlijk 15:00 vertrekt de bus weer richting Ridderkerk (mogelijkheid tot plaspauze wordt wederom onderweg bekeken), alwaar we dan rond 17:30 zullen aankomen. Aldaar wacht ons een uitgebreid buffet inclusief de nodige drankjes in een besloten zaal van het restaurant. Rond 21:00 zal het diner afgesloten worden.
Namens het gehele bestuur
Ron Verzijl
Voorzitter
22 en 23 februari 2014
Ook dit jaar waren we weer welkom bij Tuincentrum Life & Garden in Gouda.
Ze zijn afgelopen jaar flink aan het verbouwen zijn geweest en we moeten zeggen, het is erg mooi geworden. De inrichting is volledig veranderd, veel ruimer ingericht en er is zelfs ruimte vrijgemaakt voor een gezellige koffiecorner. Dat ook het winkelend publiek die koffiecorner kan waarderen was zeker op zondag goed te merken.
Veel bezoekers kwamen speciaal voor onze stand naar het tuincentrum. Meerdere bezoekers brachten zelfs hun eigen orchideeën mee om advies te vragen voor de verzorging.
Er was zelfs een bezoeker die afgelopen week al orchideeën gekocht had, maar nu nog een keer langs kwam voor extra verzorgingsinformatie.
Dankzij de goede reclame die Life and Garden gemaakt had en ook dankzij onze goede adviezen aan de klanten gingen er dan ook zeer veel orchideeën over de toonbank. Zoveel zelfs dat er zondagochtend nog een extra ritje naar de veiling gemaakt moest worden om de voorraden weer aan te vullen.
Al met al was het weer een zeer geslaagd weekend. We hebben veel mensen van goede adviezen kunnen voorzien zodat ze zo lang mogelijk van hun orchideeën kunnen genieten.
8 juni 2013
12 januari 2013 was het exact 45 jaar geleden dat de Orchideeënkring groot Rotterdam opgericht werd.
Uiteraard wilden we dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan.
En waar kan een orchideeënkring zijn lustrumfeest beter houden dan tussen de orchideeën. We zijn dan ook zeer vereerd dat Anco pure Vanda ons de gelegenheid heeft gegeven ons lustrum in zijn zeer fraai ingerichte ontvangstruimte te vieren.
Een uitgebreid verslag volgt nog. Een fotoverslag is op de lustrum pagina te vinden.
6 april 2013
Dit jaar waren we tijdens “Kom in de kas” te gast bij KB Orchids.
Uiteraard even een foto gemaakt voordat de deuren open gingen.
Het is behoorlijk druk geworden deze dag, dus aan aandacht geen gebrek.
Een uitgebreid verslag is te vinden onder "Foto's/Collectie" op de Kom in de kas pagina.
22 en 23 februari 2013
Dit jaar waen we tijdens het Life & Garden orchideënweekend weer te vinden bij hun vestigng in Gouda. Het is weer een zeer geslaagd weekend geworden.
Vele mensen hebben we kunnen helpen met adviezen en verzorgingstips. Zoals de dame die binnenkwam en gelijk vroeg naar "de orchideeëndokter". Zij vertelde dat ze enkele dagen daarvoor een orchidee gekregen had, maar waarvan alle bloemen nu al afgevallen waren. Gelukkig had ze "het slachtoffer" meegenomen. Het werd ons al vrij snel duidelijk. De orchidee had waarschijnlijk tijdens vervoer te lang in de vrieskou gestaan. Alle bloemtakken zagen er al glazig uit.
Na advies gegeven over hoe nu verder te verzorgen, ging ze voorzien van flyers en folders weer tevreden richting huis.
Uiteraard hoorde je ook enthiousiaste verhalen zoals dat echtpaar wat vele Vanda's bezat die in de zomer buiten onder de boom werden gehangen. Dat beviel die Vanda's blijkbaar zo goed dat ze maar liefts naar eigen zeggen 6 keer per jaar bloeiden.
Life & Garden Gouda had goed ingekocht en er was dan ook een zeer ruime keuze aan orchideeën. Van zeer eenvoudige witte mini Phalaenopsis via mooie Cambria's en zoet geurende Zygopetalum tot en met zeer mooi opgemaakte Vanda's in mooie glazen flessen. Voor elke smaak en beurs was er wel een mooie orchidee te vinden.
Ook onze flyers met algemene verzorgingstips vonden gretig aftrek, en ook de flyers voor de internationale orchideeëntentoonstelling bij Reinhart orchideeen werden door velen meegenomen.
Al met al een zeer geslaagd weekend.
En heeft u nog geen flyer van ons, de informatie die daarin te vinden is, staat op onze verzorgingspagina onder het literatuur menu. Maar natuurlijk kunt u ook nog even langs gaan bij Life & Garden in Gouda waar onze flyers ook te krijgen zijn.
Een cursus voor beginners. Maar wat is een beginner?
Is dat iemand die net begint met de orchideeënhobby, of iemand die niet zo lang bezig is met orchideeën of is dat iemand die al langer bezig is, maar zichzelf nog steeds als beginner kwalificeert.
Laatst las ik dat je jezelf pas echt orchideeënkweker kan noemen als je alle facetten van de orchideeënhobby onder de knie hebt, zoals bestuivingen en kruisingen maken. Zelf orchideeën zaaien (invitro), jonge planten op kweken en dan die planten in bloei te krijgen. Helaas ben ik nog geen echte orchideeënkweker.
De cursus is dus voor iedereen bedoeld die interesse heeft in deze hobby.
Vier jaar geleden hebben Jaap Groenendijk en ik voor de eerste keer deze cursus gegeven aan 11 deelnemers. Iedereen heeft de cursus afgemaakt en de reacties waren zeer positief.
Vanuit het bestuur is gevraagd of wij nu weer een keer deze cursus willen geven. Ik vond het leuk om te doen en deze keer doe ik het samen met Aloys Teunissen. Dus in het voorjaar van 2013 gaat deze cursus weer van start.
Aloys en ik kweken al jaren orchideeën. Zegt dit iets over onze leeftijd of zijn we al heel vroeg begonnen met deze hobby? Ervaring met plantjes hebben we in ieder geval wel.
Nieuwe leden/beginners weten vaak niet wat ze met hun planten aan moeten. Verpotten, veel of weinig water, bloembak wel of niet afknippen?
Op de kring horen ze onuitsprekelijke plantennamen, vaktermen en potjeslatijn. Wij willen daar verandering in brengen.
Hoe gaat de cursus eruit zien
De cursus bestaat uit 4 avonden.
Wat gaan we doen
1. Voorstellen, iets over klimaat en water en een plantbespreking.
2. Collectie/keuze maken, ziekte en plagen, vaktermen, plantbespreking.
3. Praktijkavond: oppotten, oppotmateriaal, cultuur planten, plantbespreking.
4. Praktijkavond: opbinden, plantbespreking.
Wat zijn de kosten
Per persoon voor 4 avonden ca. € 20.-
Data
15 of 22 mei
Tijd
19:30 – 22:00
Waar
ANCO orchideeën
Middenzwet 28
2291 HM Wateringen
Informatie en aanmeldingen
cursus@orchideerotterdam.nl
23-09-2012
Dat Louis Schipper een liefhebber is van orchideeën die met het blote oog bijna niet te zien zijn is al wel bekend. Bij ons bezoek aan de orchideeëntentoonstelling in Leuven had hij ook weer een zeer kleine orchidee aangeschaft.
Omdat hij toch wel benieuwd was hoe de luciferkop kleine bloempjes er werkelijk uitzagen had verzocht hij ons om wat foto's te maken.
Uiteraard voldoen we graag aan ieder orchideeënkringlid met zo'n verzoek. Met een tas vol fotoapparatuur vertrokken wij zijn kant op.
Het ging deze keer om de Dipteranthus stradae. Het heeft even wat inspanning gekost en een hoop nabewerking, maar het heeft weer zeer mooie opnamen opgeleverd.
En terwijl we er toch waren, hebben we gelijk zijn Bulbophyllum vulcanicum ruanda op de gevoelige plaat vastgelegd. De plant zelf is niet zo bijzonder, maar de 7mm kleine bloempjes zijn zeer indrukwekkend.
16-09-2012
De Brabandse orchideeënvereniging organiseerde op 14, 15 en 16 september 2012 , in samenwerking met de Stad Leuven en het personeel van de groendienst haar derde internationale orchideeëntentoonstelling in de Oranjerie van de Kruidtuin te Leuven.
Dat wilden we uiteraard niet missen. Meerdere mensen van onze kring gingen dan ook die kant op. Een aantal leden wilden er rustig van kunnen genieten en besloten er een weekend van te maken inclusief een overnachting in Leuven.
Toen we bij de Kruidtuin aankwamen, zagen we al andere leden van de kring rondlopen.
De Kruidtuin is een uitgebreid en zeer goed verzorgd tuinencomplex met enkele zeer grote kassen. Bordjes stuurden ons richting ingang van de orchideeëntentoonstelling. Bij de ingang werden zeer hartelijk ontvangen door Jeff en Patrick.
De tentoonstelling was niet erg groot qua vloeroppervlak, maar er was een enorme verscheidenheid aan veelal zeer bijzondere orchideeën te bewonderen.
De tentoonstelling was vaak zeer verrassend en origineel, zoals een Habenari medusa voor een zware achtergrond met een schilderijlijst eromheen.
Hoe vaak je ook op en neer liep langs alle orchideeën, elke keer zag je wel weer wat nieuws. De rijk geurende orchideeën waarvan er meerdere te bewonderen waren, kon je haast niet missen.
Sommige zeer kleine orchideeën zagen we de 2de dag pas. De camera’s klikten deze dagen dan ook veel en vaak bij deze orchideeënpracht.
Op de tentoonstelling liepen we Janine de Smedt tegen het lijf. Zij was een van de vele vrijwilligers en medeorganisatoren die deze tentoonstelling mogelijk hadden gemaakt en liep zowel de hele zaterdag als de hele zondag op de tentoonstellingsvloer rond. We vertelden haar dat we van de orchideeënvereniging groot Rotterdam waren. Visitekaartjes werden uitgewisseld en we raakten aan de praat over de zeer mooie tentoonstelling en over de orchideeënverenigingen. In overleg met Janine mochten we wat folders en visitekaartjes bij de ingang neerleggen. Dus ook in Belgie is de orchideeënvereniging groot Rotterdam weer wat beter bekend.
Zondag waren we al rond 10 uur bij de tentoonstelling om nog wat speciale foto’s te maken en wat foto’s waar we niet helemaal tevreden over waren over te doen. Maar ook nu zagen we weer orchideeën die we eerder over het hoofd gezien hadden.
Na weer enkele geheugenkaartjes vol geschoten te hebben hebben we rond 3 uur afscheid genomen van Janine, Jeff en Patrick en zijn we richting huis vertrokken.
De volledige fotoserie is te zien op de fotopagina. Omdat er erg veel foto's gemaakt zijn, duurt het toch nog even voor de mooiste uitgezocht zijn. Uiteindelijk zullen de mooiste foto's te bewonderen zijn op de fotopagina onder Collecties.
11 juni 2012
Orchideeënkring Rotterdam organiseerde een rondleiding in het natuurgebied Tenellaplas in Rockanje. De Tenellaplas is een natuurgebied met een grote hoeveelheid in het wild voorkomende orchideeën waaronder de Rietorchis, de Poppenorchis en de Bijenorchis.
Ondanks dat het weer niet erg mee werkte hebben we wel genoten van de overvloedige hoeveelheid orchideeën
Alle door ons gemaakte foto's kunt u natuurlijk weer vinden op onze fotopagina onder de knop Wandelgebieden.
18 mei 2012
Omdat het alweer een hele tijd terug was dat we bij de Orchideeënhoeve waren geweest, vonden we het hoog tijd om die kant weer eens op te gaan.
Het weer zat ons zeer zeker mee, niet al te veel zon, je loopt immers in de kassen, maar zonnig genoeg om zeer mooie foto's te kunnen maken, wat we dan ook zeer uitgebreid gedaan hebben. (zie op de fotopagina onder "collecties")
Al wandelend door de zeer fraai ingericht kassen waan je je regelmatig midden in de jungle. En ondanks dat het op de parkeerplaats zeer druk was, kan je in alle rust rondlopen. De kassen en de vlindertuin zijn zo groot en ruim opgezet dat je absolluut geen last hebt van de drukte en kan je vaak mooie foto's maken alsof je er alleen rondloopt.
Het was al met al weer een zeer geslaagde dag van orchideeën kijken, onderbroken door een goede kop koffie op het zonnige terras.
7 april 2012
6 tot en met 9 april 2012 was weer de 3-jaarlijkse orchideeënshow in Landcommanderij van Alden Biesen (België).
Aangezien dit de grootste orchideeënshow van Europa is, konden we dit uiteraard niet aan ons voorbij laten gaan.
Omdat het toch ruim 2 uur rijden is, vertrokken we erg vroeg zodat we rond 10 uur bij de landcommanderij aan kwamen.
Na de koffie zijn we de shows gaan bekijken. En echt, het was de reis meer dan waard. We hebben zelden zo'n mooie tentoonstelling gezien met zo'n enorme verscheidenheid aan orchideeën.
Sommige in grote open opstellingen,
en andere in zeer mooi ingerichte vitrinekasten met veelal zeer fraaie bevochtigingsinstallaties.
De organisatie had vele bedrijven, kwekers en verenigingen gelegenheid gegeven hun mooiste orchideeën ten toon te stellen. Alle grote namen kwamen voorbij, onder andere Hortus Botanicus, Wubben, Klinge, Popow, Anco, Claessen en uiteraard niet te vergeten de Orchideeënverenigingen Vlaanderen, Limburg en Brabant.
Een bonte verscheidenheid aan orchideeën was te bewonderen, van de zeer grote Brasso Laelio Cattleya's tot de kleine Sophronitis cernue en zelfs orchideeën die nog maar net met het blote oog zichtbaar waren.
Op de fotopagina op onze site (onder collecties) zijn meer foto's van de zeer fraaie orchideeën te bewonderen.
Al met al was het een zeer geslaagde dag en de ruim 430 kilometer op en neer meer dan waard.
26 juni 2011
18 Juni 2011
We weten natuurlijk allemaal dat er ook in Nederland wilde orchideeën te vinden zijn. Maar helaas zijn ze zo zeldzaam dat je meestal niet weet waar die te vinden. Maar zelfs in de directe omgeving van Den Haag zijn ze te vinden, bijvoorbeeld in Meijendel in Wassenaar.
Zaterdag 18 juni werd er door Dunea een speciale orchideeënrondleiding georganiseerd in Meijendel. Met een klein groepje waren we van plan om daaraan deel te nemen.
Maar helaas, door het zeer slechte weer, de afsluiting van de A12 tussen Zoetermeer en Den Haag in beide richtingen, wegopbrekingen in Wassenaar en wegomleggingen wegens een evenement rondom Meijendel, waren we helaas te laat voor de rondleiding.
Maar dankzij de medewerker van Dunea in het bezoekerscentrum in Meijendel konden we op eigen gelegenheid toch nog de orchideeën gaan bekijken.
Dankzij enkele andere bezoekers die we tijdens onze wandeling tegenkwamen hebben we uiteindelijk enkele wilde orchideeën gevonden. Buiten een paar Rietorchis orchideeën groeiden er vooral erg veel Moeraswesporchis.
Uiteindelijk begon het weer ook weer mee te werken en hebben we toch nog een paar mooie foto's van de Moeraswesporchis kunnen maken.
Al met al was het toch nog een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.