Thuis bij... Hans

2 december 2012

Vandaag gingen we langs bij Hans, onze voorzitter. Uiteraard wilden we alles weten over onze voorzitter, en hoe hij tot zijn orchideeënhobby is gekomen.

Nadat Hans gestopt was met zijn aquarium hobby bleef hij zitten met een grote lege glazen bak.
Nu was het zo dat hij rond deze tijd in het centrum van Rotterdam werkte.
Rond lunchtijd liep hij regelmatig in het centrum te wandelen. Tijdens een van die wandelingen liep hij bij boekhandel “De Slegte” binnen en viel zijn oog op een Engels boek “Orchids for everyone
Als hij van tevoren geweten had wat voor gevolgen dat boek zou hebben, had hij het misschien wel laten liggen, maar het kwaad was al geschied. Even later liep hij met zijn eerste orchideeënboek onder zijn arm.


Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en enige tijd later liep hij rond op de Orchideeënhoeve waar hij aan het eind van de dag zijn allereerste orchidee kocht, en zowaar niet eens een Phalaenopsis.
Nog een tijd later tijdens een fietstocht kwam hij langs “De Wilg”, ook deze werd met een bezoekje vereerd. Uiteindelijk liep Hans weer naar buiten met een schat aan nieuwe informatie over het verzorgen van Orchideeën.

 

Al met al begon Hans steeds meer geïnteresseerd te raken in orchideeën. Zo las hij over een tentoonstelling in de Hortis Leiden in verband met het 70-jarig bestaan van de NOV. Op deze tentoonstelling is Hans lid geworden van het NOV.  Ook werd Hans erop gewezen dat er bij hem in de buurt ook een Orchideeënkring was en uiteraard is hij daar een keer op bezoek gegaan en heeft hij na die eerste keer geen kringavond meer overgeslagen.

Toen de voorzitter van kring Rotterdam opstapte heeft Hans zich opgeworpen als kandidaat voorzitter. Na een jaar is hij volwaardig voorzitter geworden.

 

Klik op de 2 verschillende gebieden op bovenstaande foto voor een detail foto.

 

Het oude aquarium was in de tussentijd al uit de schuur gehaald, afgestoft en omgebouwd tot kamerkasje. Door de tijd heen is het een volwaardige kamerkas geworden met power-LED’s voor de verlichting en een bevochtiging/mist installatie. De orchideeën in dit kasje hebben het zichtbaar naar hun zin.

Klik op de 7 verschillende gebieden op bovenstaande foto voor een detail foto.

 

Hans heeft op de zolderkamer nog een winterverblijf ingericht voor zijn orchideeën. Hij heeft dit omringd met spiegels zodat ze van alle kanten licht krijgen.
Zodra de temperatuur het toelaat gaan ze weer naar buiten. Tot voor kort stonden en hingen ze gewoon buiten onder een appelboom.

Zo gauw de temperatuur het toelaat zet en hangt Hans de orchideeën buiten. Dit dan onder een afdakje en beschermd tegen de zon.

 

\

Klik op de 4 verschillende gebieden op bovenstaande foto voor een detail foto.

 

In voorgaande jaren kon hij zijn Vanda’s in de appelboom in zijn tuin hangen, maar hij zal nu een andere oplossing moeten verzinnen omdat hij zijn appelboom omgezaagd heeft.

Tijdens ons bezoek stond er helaas maar weinig in bloei, dus misschien mogen we nog wel eens bij Hans op bezoek wanneer er meer orchideeën in bloei staan.