Bloem- en bladvlekken

 

De meeste soorten bladvlekken worden door schimmels veroorzaakt. Er is ook ook kans dat het een virus of bacterie betreft. De hierdoor veroorzaakte verkleuringen zijn altijd veel groter van vorm dan in geval van een plaag als wolluis of thrips, die aantastingen veroorzaken aan 1 of enkele cellen.

 

Bloemvlekken kunnen veroorzaakt worden door Grijsrot (Botrytis cinerea). Bij orchideeën kunnen er kleine transparante of bruine vlekjes op de bloem verschijnen. Jonge zaailingen met zachter blad kunnen ook door deze schimmel worden aangetast. Bij hoge luchtvochtigheid is de kans op deze botrytis aandoening heel groot. Het nevelen op de bloemen geeft al snel schimmelgroei.
Bij de stevige bloembladen van de Phalenopsis komen er bruine stipjes.

 

 

 

Fusarium moniliforme schimmel kan zwarte diep verzonken plekken op de bloemstengels veroorzaken.

 

 

 

Roest geeft oranje of geelachtigbruine sporen onderaan het blad . Het komt voor bij Oncidium, Cattleya, Lealia, en Epidendrum. Zwakke planten zijn het meest gevoelig voor deze schimmel.

 

 


Roetdauw is een zwarte schimmel die groeit op de uitwerpselen van bladluizen. Deze schimmel komt ook veel voor op de boom de linde waarin altijd veel luizen huizen. De zwarte verkleuring zit niet in het blad en kan er gewoon afgewassen worden. De enige schade die het veroorzaakt is dat het licht niet bij de cellen kan komen.

 

 

Bladvlekken veroorzaakt door schimmels:

 


Erwinia
Bruinzwarte bandvormige rijen stippen komen voor op bladuiteinden en worden veroorzaakte door Colletttrichum gloeosporioides op o.a. Odontoglossum, Paghiopedilum en Laelia. De ziekte komt voor bij planten in slechtere conditie. Ook kunnen er zwarte ronde vlekken op het blad ontstaan met bruine kringen erin.

 

 


Ronde vlekken op het blad in roodbruine kleur worden veroorzaakt door de schimmel Gloeosporium affine. De vlekken zijn van 2mm tot 2 cm groot.
Cercospora geeft gele ronde vlekken die later zwart worden. Na enige tijd ontstaat zwart poeder onder het blad bij de vlekken. Deze ziekte komt voor het meest voor bij Dendrobium, Odontoglossum, Oncidium en Zygopethalum.

 

 


Phyllosticta capitalensis geeft kleine gele onregelmatig gevormde vlekjes die later zwarte stippen worden. Deze ziekte komt voor het meest voor bij Dendrobium.

 

 


(foto www.staugorchidsociety.org)


Fusarium geeft lichtbruine onregelmatige vlekken met een donkerbruine rand, meestal op de blad onderzijde. Deze ziekte komt voor het meest voor bij Cymbidium en Dendrobium.

 

 


De ronde of langwerpige van 3,5 tot 5 cm grote vlekken bij Paphiopedilum ontstaan door Penicillium thorni. De kleur van de vlekken is diepbruin met een lichtere rand, ze zijn doorschijnend en zien er nat uit.